Grauwe Gans

De Grauwe Gans is bezig met een grote opmars in Nederland. Jaren geleden zorgde deze soort er tot ieders verrassing voor dat de Oostvaardersplassen niet dichtgroeiden. Nu broedt de Grauwe Gans in grote getale in Nederland en heeft zowel landbouw als natuur er last van. De landbouw omdat weilanden worden kaalgevreten, de natuur omdat de ganzen vervolgens poepen in natuurgebieden en daar zorgen voor vermesting. Lastig probleem, wat te doen?

Latijnse naam: 
Anser anser
Hoe vaak in Nederland: 
Grauwe Gans Grauwe Gans Grauwe Gans
Geluid: 

P. Aberg ( www.xeno-canto.org )

Grootte: 
Gans
Engelse naam: 
Greylag Goose
Vogelsoort: 
watervogels
Kleur: 
lichtgrijs,
lichtbruin
Kleur snavel: 
oranje
Vorm snavel: 
eend
Kleur kruin: 
lichtbruin
Kleur borst: 
lichtgrijs,
lichtbruin
Kleur buik: 
lichtgrijs,
lichtbruin
Kleur keel: 
lichtbruin
Kleur stuit: 
lichtgrijs
Kleur vleugel bovenzijde: 
lichtgrijs
Kleur vleugel onderzijde: 
grijs
Vorm Vleugel: 
gepunt
Kleur poot: 
roze
Vorm poot: 
zwemvlies
Kleur staart: 
lichtgrijs
Vorm staart: 
waaier
De Grauwe Gans heeft een effen buik, terwijl de Kolgans vaak zwarte vlekken heeft. Ook zijn de vleugels bij een Grauwe Gans lichtgrijs en bij de Kolgans bruin. De Grauwe Gans heeft geen witte vlek bij de snavel.
De Grauwe Gans is forser en heeft een dikkere nek. Ook is de kop lichtbruin en niet donkerbruin zoals bij de Kleine Rietgans. De snavel van de Grauwe Gans is groot en oranje. De snavel van de Kleine Rietgans is roze.
De Grauwe Gans heeft roze poten en een lichtere, grijze uitstraling. Ook zijn de nek en de kop lichtbruin in plaats van donkerbruin zoals bij de Rietgans.

Advertentie